Hoe ver reiken Marokkaanse tentakels in de Nederlandse politiek?
Nederland blijft in de greep van de Marokkaanse spionage affaire. Enkele dagen na het ontslag van een politieagent die als spion voor Rabat zou fungeren, wordt het politieke debat beheerst door de Marokkaanse bemoeienissen.
"Het kabinet en de Tweede Kamer zijn woedend over de bemoeienis van de Marokkaanse regering met Marokkaanse Nederlanders, die zelfs leidt tot spionage", schrijft de Volkskrant vandaag.
Het begon allemaal met vermoedens dat een Rotterdams brigadier van Marokkaanse komaf zou spioneren voor de Marokkaanse geheime diensten. Vermoedens die inmiddels door de Nederlandse inlichtingendienst AIVD bevestigd zijn.
Hoe lang de man reeds voor de geheime dienst werkte, of welke informatie hij gelekt zou hebben, is niet bekend. Alleszins voldoende om tot ontslag en gerechtelijke vervolging te leiden.
Politiek Nederland reageert onthutst. Diplomatieke druk achter de schermen resulteerde inmiddels in het vertrek van twee medewerkers van de Marokkaanse ambassade in Den Haag. Zij zouden de Rotterdamse brigadier hebben geronseld om te spioneren voor Rabat's geheime diensten.
Ondertussen gaan steeds meer vragen op over de reikwijdte van de Marokkaanse lange arm in de Nederlandse politiek.
Eergisteren stelde Rotterdams PvdA gemeenteraadslid Fouad el Haji in het politieke debatprogramma 'Pauw en Witteman' dat het zeker geen uitzondering betreft. Zelf verklaarde hij ook al benaderd geweest te zijn om de "Marokkaanse politieke agenda" te dienen. El Haji weigerde.
Wel meer politici van Marokkaanse afkomst lijken zich geroepen te voelen om zich van de hele zaak te distantiëren. Ondermeer Tofik Dibi van Groen-Links en PvdA Kamerlid Khadija Arib lieten optekenen dat Marokko zich niet te moeien heeft in Nederland.
Nadat gisteren ongeveer de voltallige Tweede Kamer hem om uitleg vroeg, heeft Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken beloofd zijn Marokkaanse collega volgende week op een VN bijeenkomst in New York over de kwestie aan te spreken.
De regering houdt volgende week een spoedberaad.
Bronnen: De Volkskrant - Marokkaanse bemoeienis ergert kabinet en Kamer (19 sept. 2008) De Volkskrant - Onderzoek spionage (18 sept. 2008) De Volkskrant - Agent ontslagen wegens spionage voor Marokko (16 sept. 2008)
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.