Marokkaanse ronselpraktijken bij westerse politici
Begin september verscheen er in het blad Bakchich een onthullende reportage over hoe Franse parlementairen door de Marokkaanse ambassade - met succes - worden benaderd om het Marokkaanse standpunt in de Saharaanse kwestie te verdedigen. Ook in Nederland komen steeds meer bizarre affaires aan het licht.
Gisterenavond werd er in het Nederlandse programma 'Pauw en Witteman' ingegaan op de affaire van een Rotterdamse brigadier met Marokkaanse roots, die geschorst werd omdat hij zou spioneren voor de Marokkaanse geheime diensten.
In de uitzending leverde Fouad el Haji, gemeenteraadslid voor de PvdA in Rotterdam, commentaar op de gebeurtenissen. El Haji verklaarde alvast niet geschrokken te zijn, daar het zeker geen alleenstaand feit betreft. Zelf was hij immers ook al benaderd door intimi van de Marokkaanse geheime diensten in Nederland. Met het zinnetje "je zou je nooit meer zorgen hoeven te maken over je politieke carrière" werd gepoogd hem voor de kar van de Marokkaanse politieke standpunten te spannen.
El Haji weigerde, maar beweerde stellig dat anderen er wel op in gingen. Het zou gaan om mensen uit verschillende politieke partijen, die in ruil voor occasionele reisjes naar Marokko en steun aan hun politieke loopbaan trouw hebben gezworen aan de Marokkaanse politieke zaak.
Op de vraag wat die politieke zaak dan wel inhoudt, was El Haji's eerste respons "West Sahara".
De situatie geschetst door El Haji is niet vreemd. Ook Belgische parlementairen geven binnenskamers toe wel eens benaderd te zijn door Marokkaanse gezanten met de belofte dat er voor een herverkiezing kan gezorgd worden, mits steun voor een aantal Marokkaanse standpunten.
Amper enkele weken geleden is er in Frankrijk een gelijkaardig schandaal boven water gekomen. Het blad Bakchich publiceerde brieven van de Marokkaanse ambassadeur gericht aan Franse parlementsleden en senatoren, waarbij hij hen aanspoorde om voor de Marokkaanse claim op de Westelijke Sahara te ijveren. Twee politici gingen hier op in.
Het is verontrustend dat verkozenen in Europese parlementen er blijkbaar een verborgen, niet-Europese agenda op nahouden. Nog benauwender is de schijnbare omerta die op de hele kwestie rust, waardoor niemand onder geen beding namen wil noemen. Mogen de Nederlandse, Belgische en Franse kiezers dan niet weten voor wie men werkelijk stemt?
Bronnen: Pauw en Witteman Bakchich - Maroc: Le Royaume enchante deux élus français
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.