Christopher Ross aangesteld als nieuwe bemiddelaar
Binnen enkele dagen zal VN Secretaris Generaal Ban Ki-Moon de Amerikaanse diplomaat Christopher Ross tot persoonlijke gezant voor de Westelijke Sahara benoemen.
De aanstelling van Christopher Ross, die ruime ervaring heeft in het Midden Oosten, betekent een diepere betrokkenheid van de Verenigde Staten bij het vredesproces.
Ross coördineert tot op heden de strijd tegen het terrorisme vanuit het Department of State. Hij kan beogen op veelzijdig palmares, als voormalig ambassadeur in Syrië en Algerije, als diplomaat in Beiroet, functionaris in Algiers en ambtenaar voor de CIA in Fez. Daarvoor was de man nog professor Arabisch aan de universiteit van Columbia en schreef hij voor het Middle East Journal.
Ban Ki-Moon zette er vaart achter om een vervanger te zoeken voor de Nederlander Peter Van Walsum, wiens mandaat eind augustus niet verlengd werd. Van Walsum was 3 jaar lang de persoonlijke gezant voor de Westelijke Sahara, zijn voorganger James Baker gooide in 2004, na 7 jaar, de handdoek in de ring.
Volgens observatoren zal de benoeming van Ross een sterker engagement van de Verenigde Staten in de onderhandelingen tussen Marokko en Frente Polisario met zich meebrengen. De onderhandelingen, die meer dan een jaar geleden begonnen, hebben nog steeds geen resultaat opgeleverd.
De benoeming van Ross zal wellicht goed verteerd worden door het Polisario, dat altijd al een Noord Amerikaan wenste als bemiddelaar. Volgens Polisario zou de Amerikaanse administratie de enige zijn die enige druk kan uitoefenen op Marokko.
Het vertrek van Van Walsum was daarentegen een kaakslag voor Rabat. Op 24 juli hadden de Marokkaanse minister voor Buitenlandse Zaken, Taieb Fassi-Fihri, en de Baas van de Marokkaanse veiligheidsdiensten, Yassin Mansouri, een vergadering met Ban Ki-Moon waarbij ze hem verzochten Van Walsum’s mandaat te verlengen. Ook Miguel Angel Moratinos gaf uiting aan zijn steun voor de Nederlander.
In een reactie op Van Walsum’s uitspraken die door de Sahrawi als pro-Marokkaans werden geïnterpreteerd, verzocht de Secretaris Generaal van het Polisario, Mohamed Abdelaziz, om de vervanging van de Nederlander.
De implicatie van de Verenigde Staten is echter geen garantie op succes. De voormalige gezant voor de Westelijke Sahara, James Baker, hield het na 7 jaar voor bekeken, nadat Marokko zijn vredesplan, dat door de VN unaniem was aanvaard, van de tafel had geveegd.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.