Vandaag publiceerde de Spaanse krant ‘El País’ een opiniestuk van Peter Van Walsum, waarin de Nederlandse diplomaat zichzelf omschrijft als "voormalig" VN gezant voor het Saharaanse conflict. ’s Mans mandaat, dat exact een week geleden afliep, werd niet verlengd.
Reeds drie jaar oefende Peter Van Walsum het mandaat van bemiddelaar uit in het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Onder zijn auspiciën vonden een aantal onderhandelingsrondes plaats tussen Marokko en het Frente Polisario, in de hoop een oplossing te vinden voor het decennia-oude conflict.
Enkele maanden geleden ondermijnde Van Walsum echter zijn positie door te stellen dat een onafhankelijke Westelijke Sahara een onrealistische piste was, gezien de grootmachten uit de VN Veiligheidsraad simpelweg geen druk willen uitoefenen op Marokko.
Die uitspraak leidde ertoe dat Frente Polisario vraagtekens ging plaatsen bij Van Walsum's neutraliteit als bemiddelaar. Een week geleden verzocht Polisario's Secretaris Generaal, Mohamed Abdelaziz, VN Secretaris Seneraal Ban Ki-Moon om de vervanging van de Nederlandse diplomaat.
Vandaag prijkt in de Spaanse krant 'El País' een opiniestuk van Van Walsum, waarin hij zichzelf omschrijft als "voormalig persoonlijk gezant van de VN secretaris generaal".
Verder stelt Van Walsum dat het Saharaans conflict "onoplosbaar" is. Daarbij houdt hij vast aan zijn analyse van enkele maanden terug, maar - zo stelt hij - "die analyse zou heel anders zijn geweest indien de Veiligheidsraad bereid zou zijn een oplossing door te drukken."
Mocht het Frente Polisario afstappen van zijn fixatie op onafhankelijkheid en een globaal voorstel voor autonomie lanceren, zou de Sahrawi onafhankelijkheidsbeweging op wereldwijde steun kunnen rekenen, zegt Van Walsum. Maar hij verwacht niet dat Polisario dat in de nabije toekomst zal doen.
Lees ook: Polisario vraagt nu ook officieel om vervanging VN bemiddelaar VN-gezant Van Walsum: "overleg is schijn"
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.