Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Marokko zoekt ijzer in bezette gebieden
iron_onhym_510.jpg

Eerder dit jaar publiceerde ONHYM een rapport waarin het vermeld dat Marokko op zoek is naar ijzer in de zuidelijke delen van de bezette Westelijke Sahara. Het rapport suggereert dat ijzer in het gebied te vinden zou zijn.
Printer version    
ONHYM, het mijn- en oliebedrijf dat in handen is van de Marokkaanse staat, presenteerde een half jaar geleden een rapport over ijzerafzettingen in de zuidelijke delen van de Westelijke Sahara. Het rapport “Iron Deposits – Southern Provinces, Morocco” vermeld nergens dat deze afzettingen zich in bezet gebied bevinden.

Het gebied in kwestie werd aanvankelijk door Mauritanië bezet, maar toen dat land zich in 1979 terugtrok na een vredesverdrag met Frente Polisario, trokken Marokkaanse troepen het gebied binnen. De VN veroordeelde deze invasie onmiddellijk en riep Marokko op zich terug te trekken, iets wat Marokko nooit deed. Sindsdien heeft de VN herhaaldelijk gesteld dat exploratie en exploitatie van minerale rijkdommen in het gebied een inbreuk vormen op het internationaal recht indien de lokale bevolking niet geconsulteerd wordt, wat duidelijk nooit gebeurd is.

In plaats daarvan zoekt Marokko naar nieuwe mineralen.

Het rapport, dat opgesteld lijkt te zijn om buitenlandse investeerders aan te trekken, suggereert dat de geologie in het oosten en zuidoosten van de Saharaanse stad Dakhla sporen van ijzerafzettingen bevat, iets wat Marokko hoopt te commercialiseren.

“Belangrijke door de lucht verspreide magnetische anomalies en een favorabele geologische context, vergelijkbaar met die van de Zouerate afzettingen in Mauritanië”, zo vat het rapport samen. Het rapport claimt ook een “aanwezigheid van ijzermineralisatie die tot 66% Fe reikt”.

Het rapport werd laatst aangepast op 31 januari 2008. Een Engelse of Franse versie kunnen hier gedownload worden.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.