Amper twee weken nadat een brutale interventie van de Marokkaanse politie een einde maakte aan een vreedzame betoging van Sahrawi vissers, is Dakhla opnieuw het toneel van een agressieve aanval tegen Saharaanse burgers.
In de vooravond van 21 juli hebben honderden Marokkaanse kolonisten, waarvan het merendeel actief in de visserij industrie, een uitermate agressieve aanval gepleegd op Sahrawi vissers en vishandelaars in het dorp Itereft, op een 100-tal kilometer van Dakhla, bezette Westelijke Sahara.
Een communiqué van Dakhla's Comité tegen Foltering maakt gewag van een 60-tal gewonden, waarvan 5 mensen ernstig verwond zijn. Tot op heden zijn er nog 2 mensen vermist.
Getuigen beweren dat mensen werden aangevallen met stokken, messen, benzine en zelfs een aantal bijlen.
Tientallen mensen moesten worden gehospitaliseerd. Emotionele uitbarstingen van familieleden van de slachtoffers leidden tot een hardhandige tussenkomst van de Marokaanse politie, wat in nog meer gewonden en arrestaties resulteerde.
Niet lang daarna werden de feiten herhaald in de Um Tunfi buurt. Volgens getuigen werd de politie in deze operatie geleid door niemand minder dan Hariz Alarbi, een notoir folteraar wiens praktijken op dit moment door de Spaanse rechter Baltasar Garzón onderzocht worden.
Twee weken geleden raakten al 9 Sahrawi gewond nadat de Marokkaanse politie hardhandig ingreep tijdens een vreedzame betoging tegen het plunderen van de Saharaanse visrijkdommen. Maar liefst 16.000 boten zijn actief rond Dakhla, die hun vangsten verkopen aan de 137 verwerkingsbedrijven in de regio.
Observatoren zijn overtuigd dat de recente agressie tegen Sahrawi vissers een poging is om hen uit de visserijsector te bannen, hoewel de VN stelt dat laatstgenoemden "de enige rechthebbenden zijn van deze visrijkdommen."
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.