De brutale tussenkomst van de Marokkaanse politie bij een vreedzame Sahrawi betoging tegen de plundering van de Saharaanse wateren, resulteerde in negen gewonden.
De politie had geprobeerd om de toegang tot de havenzone, waar de Marokkaanse en de internationale visvangst plaatsheeft, te verhinderen. Een aantal buitenlandse bedrijven werken hier samen met de Marokkaanse visserij autoriteiten.
De Sahrawi protesteerden vooral tegen de octopusvangst, een soort die met uitsterven bedreigd wordt.
Drie Sahrawi, Edjil ould Mohamed, Sid Ahmed ould Backar en Murad ould Moishan werden op het moment van de bekendmaking van dit nieuws nog steeds vastgehouden.
Marokko bezet de Westelijke Sahara sinds 1975, in schending van het internationaal recht.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.