Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Marokko: EU lidmaatschap ‘light’?
Tijdens het Frans voorzitterschap wil de EU aan Marokko de zogenaamde ‘advanced status’ toekennen. “Niemand lijkt er graten in te zien dat Marokko een illegale bezettingsmacht is die de meest fundamentele mensenrechten schendt”, zegt de internationale coördinator van WSRW.
Printer version    
Ondanks de erbarmelijke status van de mensenrechten in het land, plant de EU deze maand een verdere uitdieping van haar relaties met Marokko door het regime een zogenaamde ‘advanced status’ toe te kennen.

“Het is veel te vroeg om Marokko daarvoor een groen licht te geven. Als de EU haar imago als geloofwaardige verdediger van de internationale rechtsgeldigheid en de mensenrechten hoog wil houden, kan het geen illegale bezettingsmacht op deze manier bij zich thuis uitnodigen”, stelde Javier García Lachica, de internationale coördinator van Western Sahara Resource Watch.

Sinds 2005 is Marokko vragende partij voor een ‘advanced status’. De Noord Afrikaanse staat ondertekende in 2000 een Associatie Akkoord met de EU en was één van de eerste landen die in juli 2005 een Neighbourhood Action Plan tekenden, wat deel uitmaakt van het Europees Nabuurschapsbeleid.

Hoewel de EU herhaaldelijk beweert zeer toegewijd te zijn aan de toepassing van de mensenrechtenprincipes in alle domeinen van haar buitenlands beleid, kondigde Benita Ferrero-Waldner, de Commissaris voor Buitenlandse Zaken, eerder dit jaar aan dat het akkoord om Marokko een ‘advanced status’ toe te kennen zou kunnen worden afgerond onder het Franse voorzitterschap van de Unie.

Hoewel de parameters van deze status nog onderhandeld worden, staat het alleszins vast dat de relatie van de EU met Marokko verdiept zal worden, wat sterk contrasteert met de EU’s nadruk op mensenrechten.

Het akkoord zou kunnen leiden tot een de facto versterking van Marokko's positie in de Westelijke Sahara door verdere Marokkaanse investeringen in het gebied.

“Vooraleer enige vorm van ‘advanced status’ kan worden toegekend aan Marokko, moet de mensenrechtensituatie in het land grondig worden onderzocht. Bovendien moet Marokko aantonen bereid te zijn om het schenden van de mensenrechten van de Sahrawi te stoppen en blijk geven van enige wil om de illegale bezetting van het buurland te beëindigen”, zei García Lachica. “Er is geen plaats voor bezettingsmachten in de EU”, concludeerde hij.




    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.