Vandaag wordt wereldwijd de Internationale Dag van de Vluchteling herdacht. De camera’s van de wereld zoomen in op asielzoekers, humanitaire rampscenario's en vluchtelingenkampen. Maar zag u de Sahrawi?
De Verenigde Naties hebben 20 juni uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vluchteling. De dag werd in 2000 ingesteld via een speciale resolutie door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om begrip voor vluchtelingen aan te kaarten en hun bijdragen aan de vrede te vieren. Deze dag wil ertoe er toe aanzetten om te blijven streven naar blijvende oplossingen voor de miljoenen vluchtelingen en ontheemden die nog altijd op zoek zijn naar een betere toekomst.
Gedurende 24 uur zullen de media zich toespitsen op een willekeurig vluchtelingenprobleem, waarna het weer in de vergetelheid verdwijnt. Maar misschien is dat nog beter dan helemaal geen aandacht.
Over vergetelheid moet je de Sahrawi niets meer leren. Een doorlichting van verschillende websites over de vluchtelingenproblematiek leert dat ze bijna nergens vermeld worden. Toegegeven, de Sahrawi bevinden zich niet in de crisissituatie waarin de mensen in pakweg Darfoer, Somalië of Congo zich bevinden. Dat was hun situatie dertig jaar geleden.
Toch mogen de Sahrawi niet vergeten worden. Niet enkel omdat er maar liefst 165.000 mensen in precaire omstandigheden in Algerijnse vluchtelingenkampen leven, maar ook omdat ze aantonen dat het vluchtelingenschap niet noodzakelijk een tijdelijke situatie is. Hele generaties Sahrawi zijn in ballingschap geboren en missen daardoor hun recht op fundamentele zaken als gezondheidszorg en arbeid.
De Sahrawi roeien met de riemen die ze hebben. Het is een sterk volk dat ondanks alles het hoofd niet teneer slaat. Maar niemand zou zo mogen leven. Wanneer zal de internationale gemeenschap deze schandvlek op haar curriculum vitae aanpakken?
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.