Zanger Khaled aangevallen tijdens optreden in Marokko
De Algerijnse pers bericht dat de Raï-zanger Cheb Khaled, bekend van nummers als ‘Aïcha’ en ‘Didi’, tijdens een optreden in het Marokkaanse Meknes door enkele heethoofden uit het publiek werd aangevallen. De aanleiding bleek het feit dat Khaled tijdens een concert in Spanje met een Sahrawi vlag had gezwaaid.
Khaled Hadj Ibrahim, afkomstig uit de Algerijnse havenstad Oran, is zeer populair in Noord Afrika. Beter gekend onder zijn artiestennaam Khaled, scoorde de man al enkele internationale hits en heeft met het nummer ‘Aïcha’ één van de wereldwijd best verkopende songs op zijn naam staan.
’s Mans optreden in Meknes was één van de zeldzame keren dat de zanger Marokko bezocht, een land met een continue conflictueuze relatie met buurland Algerije. De Algerijnse autoriteiten zijn reeds decennialang pleitbezorgers van de Sahrawi’s recht op zelfbeschikking, een eis die door de meeste Algerijnen wordt gesteund. Ook door Khaled, die bekend staat als een sterke voorvechter van de Saharaanse kwestie, en op regelmatige basis uithaalt naar Marokko’s bezetting van het gebied.
Op 10 mei trad Khaled op voor een hoofdzakelijk Noord Afrikaans publiek in het zuid-Spaanse Cáceres. Het zwaaien van de Sahrawi vlag zette duidelijk kwaad bloed bij enkele Marokkaanse fans.
Op zijn recente optreden in Meknes werd de Raï-zanger bekogeld met allerhande voorwerpen, waaronder glazen flessen. Omwille van veiligheidsredenen zag hij zich genoodzaakt het optreden kortstondig stil te leggen.
Khaled benadrukte achteraf niets tegen Marokko of zijn bevolking te hebben. Hij is zelfs getrouwd met een Marokkaanse vrouw. Maar dat ontneemt hem niet het recht kritiek te hebben op de bezetting van de Westelijke Sahara.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.