Het overgrote deel van de meer dan 500.000 ton zand die Marokko jaarlijks naar Spanje exporteert is afkomstig van de Westelijke Sahara. Dit woestijnzand gaat hoofdzakelijk naar de Canarische Eilanden, waar het wordt gebruikt door bouwbedrijven zoals Granitra.
De exploitatie van zand is één van de belangrijkste niet-energetische sectoren in termen van productie en productiewaarde. Iets wat Marokko maar al te goed weet. De illegale verkoop van Saharaans zand is een belangrijke inkomstenbron geworden voor Marokkaanse bedrijven, waarvan enkelen zeer nauwe banden met de Makhzen blijken te hebben.
Researchers van Western Sahara Resource Watch stellen vast dat er continue zand verscheept wordt vanuit de haven van El Aaiun richting Canarische Eilanden, waar de schepen hun lading ontdoen in magazijnen van bedrijven als Proyecto Dover S.L. (Tenerife) en Granitra S.A. (Las Palmas)
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.