Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Sahrawi studenten gewond na politiebestorming campus Marrakech
elwali_alkadimi3_510.jpg

Een aantal Sahrawi studenten raakten gewond toen de Marokkaanse politie hun studentenkamers op de universiteitscampus van Marrakech bestormde.
Printer version    
Sinds april dit jaar is er een reeks betogingen en arrestaties op gang gekomen aan de universiteit van Marrakech. Dit kende zijn hoogtepunt op 17 mei toen de politie de campus bestormde. Twee Sahrawi en één Marokkaanse student werden uit het raam van hun studentenhuis gegooid. Een groot aantal Sahrawi studenten werd gearresteerd.

De betogingen van de Sahrawi studenten begonnen begin april in respons op de aanvallen van gewapende Marokkaanse bendes.

Een nieuwe golf van betogingen begon half mei, deze keer op gang getrokken door misnoegde Marokkaanse studenten en gericht tegen het bestuur van de campus.

19 Marokkaanse studenten werden in het ziekenhuis opgenomen na een accute voedselvergiftiging door het eten van bedorven voedsel geserveerd in de cafetaria.

Marokkaanse en Sahrawi studenten verenigden zich in de nasleep van dit incident, en verdere betogingen vonden plaats op 17 mei aan het administratiegebouw van de universiteit, dat op een paar kilometer afstand van de universiteit ligt.

Sahrawi studenten eisten dat er komaf zou worden gemaakt met de discriminatie waarmee zij worden geconfronteerd, en riepen om het recht op zelfbeschikking.

De betoging werd gestopt door de Marokkaanse politie. De studenten keerden terug naar de campus waar ze hun betoging verderzetten. Gewapende politie omcirkelde het campusterrein, gooide traangas en vuurde schoten in de lucht af. In de loop van de avond forceerde de politie een toegang tot het terrein.

Grote delen van de campus werden bestormd door de politie. Er werd gerapporteerd dat twee of drie studenten door de politie uit het raam van de vierde verdieping werden gegooid. Elwali Alkadimi (foto bovenaan) brak zijn rug, nek, armen en liep een schedelbreuk op.

Er circuleren geruchten in de Marokkaanse pers dat één Marokkaanse student zou zijn overleden nadat hij uit een raam werd gegooid.
De Solidariteitsgroep heeft van deze geruchten noch bevestiging noch ontkenning kunnen bekomen. Het laatste rapport uit Marrakech maakt geen melding van overlijdens.

Een groot aantal Marokkaanse en Sahrawi studenten werden gearresteerd tijdens de bestorming van de campus. Ze werden naar het politiekantoor in het centrum van Marrakech gevoerd en een aantal van hen werd tijdens het verhoor geslagen.

Een getuige stelt het volgende:
“Sommige Sahrawi studenten zeggen dat ze tijdens deze foltersessies iemand van de Nahj Democratic studenten zagen, ‘Younes’ genaamd. Ze herkenden hem eerst niet omdat zijn gezicht bebloed en gezwollen was. Tijdens de foltersessies werd hij zesmaal met electroshocks behandeld”.
(‘Najh Democratic’ refereert naar een linkse Marokkaanse studentengroepering)

“Andere Sahrawi studenten die wonen in de  ‘Elwahda 4’ zone getuigen dat de politie hun kamers bestormden en één van de buren, lid van Najh Democratic, naar buiten sleepten. Hij kon niet op zijn benen staan en zijn gezicht was gezwollen; hij zag er heel ziek uit”.

“De politie stormde de kamer in, beschadigde het meubilair en nam zijn computer en dossiers in beslag”.

“De campus is veranderd in een militaire kazerne en studenten worden gedwongen te vertrekken. Het leger heeft controle over het terrein, wat hen de mogelijkheid geeft de studenten te controleren”.

Lees ook:
VIDEO: Marokkaanse politie bestormt universiteitscampus Marrakech
Inzamelactie voor Elwali Alkadimi




    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.