Zweden zal om herziening EU-Marokkaans visserijakkoord vragen
Het Zweedse Parlement stelt onomwonden dat de Westelijke Sahara “bezet wordt” en zal dan ook om een herziening van het EU – Marokkaanse visserij akkoord vragen.
De Commissie Buitenlandse Zaken van het Zweedse Parlement (Riksdagen) heeft de kwestie van de Westelijke Sahara bediscussieerd en heeft terzake een sterk standpunt ingenomen. Zo verduidelijkt de Commissie ondermeer dat “Zweden de Westelijke Sahara nog steeds als een bezet gebied beschouwt, in overeenstemming met het internationaal recht”. De Commissie is ook van mening dat Zweden “het zelfbeschikkingsrecht van de bevolking van de Westelijke Sahara moet blijven ondersteunen” en dat het “streven naar een referendum zonder oponthoud moet worden voortgezet”.
De Commissie Buitenlandse Zaken maakte ook nota van het feit dat Zweden, langs verschillende kanalen, één van de grootste bilaterale voedseldonoren aan de Saharaanse vluchtelingenkampen is. Het betreft humanitaire hulp, en omvat hoofdzakelijk voedsel, hygiënische producten en kledij. Verder drukte de Commissie haar bezorgdheid uit over de mensenrechtenschendingen in het bezette deel van de Westelijke Sahara, en stelde dat Zweden steun verleent aan het voorstel om MINURSO een mandaat te geven om de toestand van de mensenrechten te monitoren.
Met betrekking tot het EU-Marokkaanse visserijakkoord, dat onrechtmatig de territoriale wateren van de Westelijke Sahara omvat, benadrukte de Commissie dat Zweden de enige EU Lidstaat is die tégen dit Akkoord gestemd heeft, en stelde dat “de Commissie het Zweedse standpunt aangaande het visserijakkoord steunt, en betreurt dat de overige EU Lidstaten niet akkoord zijn met dit standpunt”. Volgens de Commissie, hebben zowel de Zweedse Minister voor Landbouw, Eskil Erlandsson, als de Minister voor Buitenlandse Zaken, Carl Bildt, verklaard dat ze op een volgende vergadering van de gemengde EU-Marokkaanse opvolgingscommissie een onderzoek zullen vragen over welke voordelen het Akkoord inhoudt voor het Sahrawi volk in de Westelijke Sahara.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.