In het kader van hun verbintenis binnen Geneva Call, vernietigde het Polisario op 21 mei een 2000-tal antipersoonsmijnen in Tifariti, Westelijke Sahara.
Dit is al de derde vernietigingsoperatie, wat het totaal op 8642 mijnen brengt, sinds het Polisario de ‘Deed of Commitment for Adherence to a Total Ban on Anti-personnel Mines and for Cooperation in Mine Action’ van Geneva Call in november 2005 ondertekende. Door deze tekst te ondertekenen, verbond het Polisario zich ertoe geen landmijnen te gebruiken, zijn gestockeerde mijnen te vernietigen en het opsporen van mijnen te faciliteren.
Volgens Polisario’s Minister van Defensie, Mohamed Lamine Bouhali is het “Polisario vastberaden om tegemoet te komen aan zijn verplichting om zijn gestockeerde anti-persoonsmijnen te vernietigen, en zal het zijn steun aan de antimijn-campagne blijven voortzetten. Polisario betreurt Marokko’s beleidskeuze om het Anti-Persoonsmijnen Verdrag niet te tekenen, wat de lange weg naar een mijnenvrije Sahara bemoeilijkt”. Marokko, dat een deel van de Westelijke Sahara bezet, noemt het dispuut met Polisario als het voornaamste obstakel voor zijn toetreding tot dit Verdrag.
Elisabeth Decrey Warner, voorzitster van Geneva Call, en Boybat Cheikh Abdelhay, voorzitter van SCBL, feliciteerden Polisario met hun keuze om anti-persoonsmijnen te verbannen. Ondanks het uitblijven van een politieke regeling, toont het Polisario hiermee zijn verbintenis ten aanzien van humanitaire principes. Gehoopt wordt dat deze nieuwe stap voorwaarts de bewustwording over de risico’s van mijnen en niet-ontmantelde artillerie, alsook over de nood aan bijstand voor een hoofdzakelijk nomadisch volk, ten goede zal komen.
Voor verdere informatie kan u volgende personen contacteren:
Pascal Bongard, +41 76 588 19 68 of info@genevacall.org
Boybat Cheikh Abdelhay, +213 62993169 of scabam01@yahoo.es
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.