Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







426 organisaties protesteren tegen EU plannen voor Westelijke Sahara
estatuto-nerlandes.jpg

Niet minder dan 426 organisaties ondertekenden een petitie die de Europese Commissie (EC) vraagt om de bezette Westelijke Sahara buiten het toepassingsgebied te houden van de zogenaamde ‘Advanced Status’ die aan Marokko zal worden toegekend. De petitie werd vanmorgen naar Europees Commissaris voor Externe Betrekkingen, Benita Ferrero-Waldner, verstuurd.
Printer version    
Het grootste deel van de Westelijke Sahara wordt sinds 1975 illegaal bezet door Marokko. Marokko probeert het bezette gebied te integreren in de eigen economie, en door het nieuwe ‘light EU lidmaatschap’ bestaat het gevaar dat dit proces zich nog verder ontwikkelt.

De EU-Marokkaanse gesprekken hebben tot op vandaag in het ongewisse gelaten of de bezette Westelijke Sahara al dan niet van de samenwerking zal worden uitgesloten.

“Als de EU de Westelijke Sahara niet duidelijk uitsluit van de Advanced Status samenwerking, loopt ze het risico Marokko’s illegale bezetting van een buurland te ondersteunen”, zei Cate Lewis, de Internationale Coördinator van Western Sahara Resource Watch (WSRW), de organisatoren achter de petitie.

“Als de EU haar fundamenteel perspectief op ethiek en internationaal recht verloren is, is het de taak van de internationale civiele maatschappij om haar op haar verantwoordelijkheden te wijzen”, zei Lewis.

“Het is nu amper 4 weken na het openen van de petitie, en we werden bedolven onder een vloedgolf van organisaties die onze eis mee onderschrijven. Deze massale steun reflecteert ook de diepe bezorgdheid van de Sahrawi over de EU’s bedoelingen”, stelde Lewis.

Alle Sahrawi organisaties en netwerken uit de bezette gebieden en de vluchtelingenkampen hebben deze campagne, genaamd “Say no to Advanced Status for Occupied Country”, ondersteund.

Bij de andere ondertekenaars vindt men prominente internationale organisaties zoals Solidar, de Rafto Foundation, Unrepresented Nations and Peoples Organisation en War on Want, zij aan zij met  individuele vakbonden zoals de Zuid Afrikaanse COSATU, de Spaanse Comisiones Obreras (CCOO) en Unión Sindical Obrera (USO), alsook de overkoepelende organisatie World Federation of Trade Unions.

De petitie kon ook rekenen op de steun van politieke partijen, zoals de Noorse liberale partij, de Zuid Afrikaanse communistische partij, de Australische socialistische alliantie en het Spaande Unión Progreso y Democracia. De eis om de Westelijke Sahara van de Marokkaanse Advanced Status werd zelfs ondersteund van binnen de Europese Instellingen zelf, door de ondertekening van de Europese Parlementaire Intergroep voor de Westelijke Sahara.

Bekijk de lijst van ondertekenaars hier: https://www.wsrw.org/index.php?cat=132&art=920
De petitie tekst vindt u hier: https://www.wsrw.org/index.php?cat=105&art=801

Voor vragen of commentaar:
Sara Eyckmans, Brussels, WSRW EU Coördinator, coordinator@wsrw.org
Cate Lewis, Melbourne, WSRW International Coördinator, cate@wsrw.org
Javier García Lachica, Madrid, WSRW Spain, javier@wsrw.org
www.wsrw.org

Meer dan 100 VN Resoluties stipuleren het recht op zelfbeschikking voor het volk van de Westelijke Sahara. De VN behandelt de Westelijke Sahara als een dekolonisatiekwestie en omschrijft het gebied als “bezet” en “geannexeerd”. Daarenboven is Marokko’s ongefundeerde claim op het gebied afgewezen door het Internationaal Hof voor Justitie.

WSRW is een globaal netwerk met lidorganisaties in meer dan 30 landen wereldwijd, en ijvert voor de bescherming van de Sahrawi natuurlijke rijkdommen tegen Marokkaanse en buitenlandse zakenbelangen in de bezette Westelijke Sahara.




    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.