Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Big Makhzen eist excuses

McDonald's heeft zijn excuses moeten aanbieden aan het Marokkaanse koninkrijk. De Amerikaanse hamburgerketen had het aangedurfd om bij de Happy Meals kaarten van Afrika te stoppen waarop Marokko en de Westelijke Sahara als twee aparte territoria staan weergegeven. En daar worden ze in Marokko niet bepaald happy van.
Printer version    
We kennen ze allemaal, de speeltjes bij de Happy Meals. Ook Marokkaanse kinderen zijn er dol op.

Vorige week was de Marokkaanse franchise van McDonald's begonnen met het uitdelen van speelgoedversies van bedreigde diersoorten. De speeltjes werden vergezeld van een kaart van Afrika, om de herkomst van de dieren weer te geven.

De kaart was gebaseerd op de internationaalrechtelijk gedefinieerde grenzen van de Afrikaanse landen, zoals officieel erkend door de Verenigde Naties. Bijgevolg stond de Westelijke Sahara als een aparte entiteit weergegeven.

Eén van de vele propaganda organisaties van de Marokkaanse overheid, "Sahara marocain", begon daarop met een campagne om McDonald's tot excuses en het intrekken van deze 'foute kaart' te dwingen. Indien McDonalds weigerde, zou er voor gezorgd worden dat ze klanten zouden verliezen.

Vandaag heeft de Amerikaanse multinational een persbericht verstuurd waarin het bedrijf zich verontschuldigt tegen alle Marokkaanse burgers. "De speeltjes bevatten een kleine kaart waarin de grenzen incorrect waren weergegeven", leest het persbericht, "Marokko was nogal klein afgebeeld".

Brahim el-Haja van 'Sahara marocain' gaf te kennen tevreden te zijn met de verontschuldigingen. "Deze fout heeft de Marokkanen diep gekwetst", zei hij. Kinderen die 'dermate gekwetst' zijn kunnen ook een 'correcter' kaartje krijgen.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.