In 2006 bracht het VN Hoogcommissariaat voor de Mensenrechten een rapport uit van een missie in de bezette gebieden van de Westelijke Sahara. De kritiek op Marokko was verpletterend. Onder diplomatieke druk van onder meer Marokko’s trouwe bondgenoot Frankrijk werd het rapport echter nooit officieel gepubliceerd.Op het gevaar een open deur in te trappen, stelde d'Escoto dat het dekolonisatieproces van de Westelijke Sahara sinds 1991 in een impasse zit, het jaar dat een VN missie, MINURSO, in het gebied ontplooid werd.
d'Escoto, die sprak ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van het opstellen van de eerste VN vredesmacht, benadrukte dat “ondanks de diplomatieke inzet, de Westelijke Sahara nog steeds bezet is”.
Verder gaf de man ook uiting aan zijn bezorgdheid over de mensenrechtenschendingen in de bezette gebieden van de Westelijke Sahara. In het kader daarvan roept hij het VN Hoogcommissariaat voor de Mensenrechten op om hun rapport uit 2006 over de toestand van de mensenrechten in het gebied te publiceren. Terecht.
d'Escoto gaf blijk van bereidheid om beide partijen bij te staan in de zoektocht naar een duurzame oplossing voor het conflict dat “vergeten dreigt te worden”.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.