West-Vlaamse belangen in bezette Westelijke Sahara?
Eind oktober maakte de Maghreb Arabe Press bekend dat een delegatie uit West-Vlaanderen, geleid door Kuurne's burgemeester Carl Vereecke (VLD), een bezoek zou brengen aan de Dakhla regio. De Solidariteitsgroep stuurde een brief naar Vereecke met de vraag of hij zich bewust was van de ligging van Dakhla: de bezette Westelijke Sahara.
Op 30 oktober 2008 publiceerde de MAP een persbericht getiteld "une délégation de la Flandre occidentale en visite dans les provinces du sud". Daarin stond te lezen dat een West-Vlaamse delegatie, onder leiding van Carl Vereecke, tussen 3 en 8 november een bezoek zou brengen aan Dakhla, bezette Westelijke Sahara.
Het doel van dit bezoek was, aldus de MAP, het uitbouwen van een partnerschap met de regio, vooral op gebied van industrie, visserij, toerisme en ontwikkeling. Op termijn zou zelfs een stedenband overwogen worden.
Dit soort economische activiteiten in een niet-zelfbesturend gebied, dat door de VN consequent als 'bezet' en 'geannexeerd' wordt omschreven, zijn op zijn minst politiek controversieel te noemen, immoreel zijn ze helemaal. En bovendien vormen ze een inbreuk op het internationaal recht.
Aangezien de Marokkaanse propagandamachine zeer goed is in het voorstellen van de Westelijke Sahara als 'de zuidelijke provincies', acht Solidariteitsgroep Westelijke Sahara het niet geheel onmogelijk dat de heer Vereecke zich niet bewust was van de specifieke status van zijn reisbestemming. Daarom vroegen we hem in een brief, gedateerd 3 november 2008, om een verklaring ten aanzien van de problematiek van de Westelijke Sahara.
Twee weken later hebben wij nog altijd niets vernomen. Is meneer Vereecke een slechte communicator of is ook hij ten prooi gevallen aan de Marokkaanse druk tot omerta rond de Sahara?
Lees hier een verslag van de "incidentrijke studiereis" van de West-Vlaamse mandatarissen.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.