Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Frankrijk en Spanje trekken mensenrechtenmandaat in twijfel
Frankrijk beweert de bakermat van de mensenrechten te zijn. Spanje heeft in het verleden openlijk gevraagd om VN toezicht op de mensenrechten in de Westelijke Sahara. Beide landen veranderen van mening als Marokko zich uitspreekt tegen mensenrechtenmonitoring in de bezette Westelijke Sahara.
Printer version    
Foto: Frans president François Hollande was recent op staatsbezoek in Marokko.

Als het recht op zelfbeschikking van het Saharawi volk op de agenda staat, blijken Frankrijk en Spanje telkens weer de twee meest pro-Marokkaanse landen in Europa.

De Franse regering heeft verklaard dat “we nog niet besloten hebben of we voor of tegen zullen stemmen” inzake het voorstel van de Verenigde Staten om de VN missie in de Westelijke Sahara  toezicht te laten houden op de mensenrechtensituatie in het gebied. Frankrijk kondigt aan het idee van de Amerikanen te willen "aanpassen".

In een artikel in El Pais dit weekend laat de Spaanse Minister voor Buitenlandse Zaken weten het Amerikaanse voorstel “niet levensvatbaar” te achten.

Spanje zit weliswaar niet in de Veiligheidsraad, maar als voormalige kolonisator van de Westelijke Sahara zit het land wel mee aan tafel in de zogenaamde “Group of Friends”, die de Veiligheidsraad’s Resoluties over de Westelijke Sahara voorbereid. Die vriendenclub, die buiten Spanje bestaat uit de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, buigt zich vandaag over de VN missie in de Westelijke Sahara.

Marokko zelf heeft de voorbije dagen koninklijke gezanten naar China, Rusland en Groot-Brittannië gestuurd om hen te overtuigen tegen het mensenrechtenvoorstel te stemmen. Met succes, beweren de Marokkaanse media. Daarnaast zou Marokko’s naaste bondgenoot Saudi Arabië de voorbije dagen ook Marokko's zaak bepleit hebben bij de leden van de Veiligheidsraad.

Mensenrechtenmonitoring behoort tegenwoordig standaard tot het takenpakket van elke VN missie. De VN missie in de Westelijke Sahara, MINURSO, is de uitzondering op die regel.



    

Top

News archive:
24.05 - 2013Marokko verbiedt de VN toegang tot bezette haven van Dakhla
22.05 - 2013Nederland tekent twee militaire samenwerkingsakkoorden met Marokko
07.05 - 2013Marokkaanse man roept op tot vermoorden van Saharawi
06.05 - 2013Protest gaat door
03.05 - 2013Timmermans belooft meer aandacht voor Westelijke Sahara
03.05 - 2013Marokkaanse politie in actie
30.04 - 2013Demonstraties gaan door
29.04 - 2013Golf van protest in Westelijke Sahara na VN falen
29.04 - 2013Geen VN toezicht op mensenrechten in de Westelijke Sahara
22.04 - 2013Frankrijk en Spanje trekken mensenrechtenmandaat in twijfel
18.04 - 2013Marokko reageert geërgerd op Amerikaans mensenrechtenvoorstel
16.04 - 2013Marokko gekant tegen VN toezicht op mensenrechten in Westelijke Sahara
11.04 - 2013Saharawi activist gefolterd in de gevangenis
09.04 - 2013VN Secretaris Generaal roept op tot snelle oplossing
03.04 - 2013Landmijnen in de Westelijke Sahara






NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.