De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch
Stop EU visserij in de Westelijke Sahara
Marokko gekant tegen VN toezicht op mensenrechten in Westelijke Sahara
Op maandag liet Marokko weten dat het zich zal verzetten tegen elk voorstel om het takenpakket van de VN vredesmissie in de Westelijke Sahara uit te breiden met een mandaat om toezicht te houden op de mensenrechten in het gebied. De uitspraak komt na de aankondiging van de Verenigde Staten een dergelijk voorstel te zullen lanceren in de VN Veiligheidsraad.
Sinds enkele jaren ijveren een aantal landen ervoor om het signaleren van mensenrechtenschendingen in de Westelijke Sahara op te nemen in het mandaat van de VN missie in het gebied. Maar Frankrijk, Marokko's trouwe bondgenoot en vast lid van de VN Veiligheidsraad, blokkeert telkens elk voorstel in die richting.
Rodney Ford, de woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Rabat, heeft nu echter bevestigd dat de Verenigde Staten er over denken om zich uit te spreken voor VN waarneming van de mensenrechtensituatie in de Westelijke Sahara.
Dat idee wordt al jarenlang door mensenrechtenorganisaties naar voor geschoven. Organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch berichten regelmatig over de erbarmelijke toestand van de mensenrechten in de Westelijke Sahara, waar de Saharawi bevolking erg te lijden heeft onder het machtsmisbruik van de Marokkaanse bezetter.
De foto's rechts tonen Saharawi mensenrechtenactiviste Sultana Khaya, één van de vele Saharawi die twee weken geleden door de Marokkaanse politie op straat in mekaar werden geslagen bij het bezoek van de VN Gezant voor de Westelijke Sahara aan El Aaiun, de bezette Saharaanse hoofdstad. Khaya werd in een politieauto aangerand en buiten de stad achtergelaten. Clandestien gefilmde beelden getuigen van het brutale optreden van de Marokkaanse politie.
In zijn rapport over de situatie in het gebied, stelde VN Secretaris Generaal Ban Ki Moon dat de situatie vraagt om toezicht.
Op maandag riep de Marokkaanse koning de regering en partijleiders samen om zich te buigen over deze nieuwe wendingen. Na afloop van de vergadering werd een persbericht vrijgegeven waarin het Amerikaanse voorstel werd verworpen, aangezien men in Marokko van oordeel is dat de eigen inspanningen ter bevordering van de mensenrechten op internationale bijval kunnen rekenen.
"De partijdigheid van zo'n eenzijdig manoeuvre zonder voorafgaand overleg over de inhoud, context en procedure kan enkel leiden tot onbegrip en afwijzing", is in het persbericht te lezen.
Marokko annexeerde grote delen van de Westelijke Sahara in 1975, wat leidde tot een oorlog met het Polisario - de internationaal erkende vertegenwoordiging van het Saharawi volk. De VN kon een staakt-het-vuren afdwingen in 1991, maar kan Marokko nog steeds niet overtuigen akkoord te gaan met de organisatie van een referendum waarin de Saharawi zelf de toekomst van hun land kunnen bepalen.
De VN vredesmissie, MINURSO, is sinds 1991 aanwezig in het gebied en werd belast met het toezicht houden op het staakt-het-vuren en de organisatie van een referendum. Dat takenpakket zal nu mogelijk worden uitgebreid met het waarnemen van en rapporteren over de mensenrechtenschendingen in de bezette Westelijke Sahara en de Saharawi vluchtelingenkampen in Algerije.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.