Nederlandse regering: Saharaanse producten zijn niet Marokkaans
De regering Rutte II herhaalt het standpunt van de vorige regering: producten uit de Westelijke Sahara kunnen de Europese markt niet binnenkomen als zijnde "Marokkaans".
Tijdens het vragenuurtje in de Nederlandse Tweede Kamer afgelopen dinsdag bevestigde Minister voor Buitenlandse Zaken Frans Timmermans dat "krachtens Europese regelgeving producten uit de Westelijke Sahara niet als zijnde afkomstig uit Marokko op de Europese markten mogen terechtkomen". Dat is in lijn met de positie van de vorige Nederlandse regering, die in augustus 2012 stelde dat Marokko op basis van het EU-Marokkaanse vrijhandelsakkoord geen tarifaire verlagingen kan claimen voor producten afkomstig uit de Westelijke Sahara.
In zijn antwoord op een vraag van Tweede Kamerlid Roemer (SP), meldde de Minister eveneens dat hij "dat in Europa ook meer wil aankaarten dan tot nu toe is gebeurd".
De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn importeert kerstomaatjes uit Dakhla, gelegen in het zuiden van de bezette Westelijke Sahara. De tomaten worden verkocht als "Marokkaanse" tomaten onder het huismerk 'AH'. Meer informatie hierover is te vinden in het rapport 'Label and Liability' van de NGO Western Sahara Resource Watch.
Vorige maand zei de Zweedse Minister voor Handel Ewa Björling dat zij dit thema had aangekaart tijdens de Raad van Europese Ministers. De Zweedse regering stelde duidelijk de Nederlandse interpretatie van het Europese vrijhandelsakkoord met Marokko te delen. "Aangezien geen enkele Europese Lidstaat de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara erkent, kunnen producten die afkomstig zijn uit het territorium ook geen tarifaire voorkeursbehandeling krijgen onder het EU-Marokkaanse akkoord", aldus Björling.
Een herziene versie van het EU-Marokkaanse vrijhandelsakkoord trad in oktober 2012 in werking. De herziening bestond er onder andere in veel meer Marokkaanse groenten en fruit toe te laten op de EU markt. Het akkoord kwam onder vuur te liggen omdat het de door Marokko bezette delen van de Westelijke Sahara niet uitdrukkelijk uitsloot van het toepassingsgebied, waardoor groenten en fruit uit de bezette gebieden op de Europese markt kunnen terechtkomen met een Marokkaanse stempel.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.