Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







De fosfaatexporten
De Westelijke Sahara heeft ‘s werelds langste transportband. Vanuit de Bou Craa fosfaatmijnen worden de fosfaten over een afstand van meer dan 100 km getransporteerd om terecht te komen in de haven van El Aaiún, de hoofdstad van de Westelijke Sahara. Van hieruit vertrekken schepen die de fosfaten naar verschillende landen vervoeren, waar ze hoofdzakelijk gebruikt worden in de productie van bemesting. Sinds het begin van de bezetting heeft de industrie Marokko al hoge sommen opgeleverd.
 
In 1968 waren 1600 Sahrawi tewerkgesteld in de fosfaatindustrie van wat vandaag de bezette Westelijke Sahara is. Vandaag zijn de meesten van hen vervangen door Marokkanen die zich in het gebied zijn komen vestigen. De industrie stelt nu slechts 200 Sahrawi tewerk op een totaal van 1900 werknemers. De Sahrawi werknemers worden gediscrimineerd ten aanzien van hun Marokkaanse collega’s. Zeer weinig Sahrawi werden gepromoveerd sinds 1975, de meesten werden ontslagen.

phosboucraa2_384.jpg"

Een VN delegatie die de “Spaanse Sahara” in 1975 bezocht in het kader van de dekolonisatie van het gebied, stelde dat “het territorium uiteindelijk tot de grootste fosfaatexporteurs ter wereld zal behoren”. Volgens hun vaststellingen, zou een vrije Westelijke Sahara de tweede grootste exporteur ter wereld worden, hierbij Marokko voorlatend. Maar slechts een aantal maanden later viel Marokko de Westelijke Sahara binnen. Vandaag telt de fosfaatproductie van Bou Craa voor 10% van Marokko’s totale productie. De jaarlijkse Bou Craa productie bedraagt een 3 miljoen ton, wat een substantiële bijdrage tot Marokko’s nationale inkomen is.

Tijdens de oorlog tussen Polisario en Marokko in de jaren ’80, werd schade toegebracht aan de mijnen en de transportband. Dit leidde tot occasionele onderbrekingen. De aanvallen op het systeem eindigden met het ondertekenen van een staakt-het-vuren in 1991, maar de transportband is daarna op verschillende tijdstippen gesaboteerd, zoals in september 2007.

Talloze VN resoluties bevestigen dat extractie en verhandelen van  fosfaten uit de Westelijke Sahara een schending van het internationale recht betekenen.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.