Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Polisario verklaart Exclusieve Economische Zone
eez510.jpg

De regering van de RASD (Spaans acroniem voor Sahrawi Arabisch Democratische Republiek) riep op 21 januari 2009 een Exclusieve Economische Zone uit over de territoriale wateren van de Westelijke Sahara, waarmee het zijn exclusieve rechten op olie, gas en visserij officialiseert.
Printer version    
Volgens de nieuwe wet, die vannacht door het Sahrawi Parlement werd goedgekeurd, heeft de RASD het recht om akkoorden te onderhandelen en af te sluiten met buurlanden met betrekking tot de demarkatie van de maritieme grenzen.

Een EEZ, of Exclusieve Economische Zone, begint aan de kustlijn van een land en gaat 200 mijl (370 kilometer) de territoriale wateren in. De staat tot wie deze zone behoort, kan in het gebied zijn soevereine rechten laten gelden voor wat betreft de exploratie en exploitatie, bescherming en management van de natuurlijke rijkdommen in het water, de bodem en de onderlagen.

In het specifieke geval van de RASD is er natuurlijk wel iets merkwaardigs aan de hand. Het gebied van de Westelijke Sahara dat aan de Atlantische Oceaan grenst, wordt immers gecontroleerd door Marokko en niet door Frente Polisario/RASD, dat zijn hoofdkwartier heeft in Algerijnse vluchtelingenkampen en zijn controle laat gelden over een smalle woestijnstrook tussen de door Marokko bezette gebieden van de Westelijke Sahara, Algerije en Mauritanië.

Volledig in strijd met het internationaal recht, exploiteert Marokko het visserijpotentieel van de Westelijke Sahara, en sluit het lucratieve deals met oliebedrijven ter exploratie van de bodemrijkdommen.

Met deze verklaring onderstreept Polisario niet alleen de eigen juridisch sterke positie, maar verhoogt het ook de druk op Marokko's zakenpartners die in de Saharaanse wateren actief zijn. Het blijft wachten op een tegenreactie.




    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.