Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Steunde Marokkaans koningshuis de GIA?
Recente verklaringen van Abdelhak Layada, één van de grondleggers van de GIA (Groupe Islamique Armée) leggen de banden tussen het Marokkaanse koningshuis en de Algerijnse jihadisten bloot.
Printer version    
De GIA, de terreurorganisatie die Algerije tijdens de jaren ’90 in een wurggreep hield, vond steun in Marokko. Dat zegt één van de leidersfiguren van de GIA, Abdelhak Layada, ook bekend als Abou Adlane.

Het officiële verhaal wil dat Layada destijds in Marokko werd gearresteerd en door de Marokkaanse autoriteiten uitgeleverd werd aan Algerije. Klopt niet echt, blijkt nu.

Wijlen Driss Basri, de rechterhand van Hassan II en lange tijd de nummer 2 van het Marokkaanse regime, gaf dit enkele jaren geleden ook al toe. Marokko leverde niet alleen de wapens, maar bood ook een schuiloord voor GIA leden. Waarom? Om Algerije, de eeuwige aarstvijand, te verzwakken, en in één beweging ook de steun aan het Polisario te decimeren.

Abdelhak Layada, die in maart 2006 vrij kwam in het kader van de Algerijnse nationale verzoening, bevestigt nu Basri’s relaas.

Eind 2008 deed Layada enkele opvallende uitspraken in het Marokkaanse dagblad Al Massae, die herhaald werden in de Algerijnse krant Al Khabar. Hij beweert dat zijn 5 maanden durende verblijf in Marokko in 1993 op uitnodiging van de Marokkaanse geheime diensten gebeurde en niet - zoals lang werd aangenomen - om te verbroederen met de Afghaanse Algerijnen. “Ik ging niet naar Marokko om Afghaanse Algerijnen te ontmoeten, die zaten immers al in Algerije. In tegendeel, ik ging naar Marokko op verzoek van de Marokkaanse veiligheidsdiensten, die me vertelden dat hoge functionarissen op het koninklijk paleis me wilden ontmoeten”.

Layada beweert inderdaad ook toenmalige minister Basri ontmoet te hebben, die hem verwelkomde “in je tweede vaderland”. Bovendien vermeld Layada expliciet de voormalige Marokkaanse koning Hassan II. De exacte inhoud van het gesprek met de Marokkaanse vorst wil hij niet vrijgeven, enkel dat Hassan II hem chanteerde rond de Saharaanse kwestie.

Dergelijke uitspraken leggen de spanningen tussen Marokko en Algerije nog maar eens bloot. Bovendien ondersteunen ze de Algerijnse stelling dat Marokko een staat is die terrorisme ondersteunt door een schuiloord aan te bieden, onderwijl de ogen sluitend voor terroristische activiteiten aan de grens.

Lees ook: El Khabar - Late King Hassan II supported GIA



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.