Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Sahrawi kinderen mikpunt voor Marokkaanse politie
Bronnen bij de Sahrawi Journalisten en Schrijvers Unie (UPES) uit de bezette zones van de Westelijke Sahara en het zuiden van Marokko, wijzen erop dat de Marokkaanse "orde"diensten meer en meer Sahrawi kinderen en studenten aanpakken. Saharaanse mensenrechtenorganisaties melden steeds meer gevallen van willekeurige arrestaties van jongeren, waarbij foltering en psychologische intimidatie gangbare praktijken zijn.
Printer version    
Op zondag 21 december arresteerden de Marokkaanse politie de 16 jarige student Charaf Addin Mohamed Salem Dichkour. Eens aangekomen in het politiekantoor, werd de jongen onmiddellijk ondervraagd en gefolterd “zoals dat de gewoonte is”, meldt de bron terplaatse.

Volgens de familie van de student, werd hij de volgende dag vrijgelaten en had hij duidelijke sporen van foltering op zijn lichaam. De behandelende arts stelde breuken in de linkerarm vast ten gevolge van een hardhandige aanpak.
De jongen vertelde mensenrechtenorganisaties dat hij de hele nacht naakt in een koude cel door had gebracht. Hij beweert ook dat zijn folteraars tijdens het uitkleden hadden gedreigd met verkrachting.

Op zondag 27 december 2008 werd in El Aaiún de 16-jarige Hassan Saad Buh gearresteerd bij het verlaten van de school.

Onmiddellijk daarna werd een andere student, Bazeid Lahmad, opgepakt op beschuldiging van het verspreiden van pamfletten die tot de dekolonisatie van de Westelijke Sahara opriepen.

Beide jongeren werden naar het centrale politiestation gebracht in de bezette hoofdstad van de Westelijke Sahara (El Aaiún), zoals gerapporteerd werd door CODESA (Sahrawi Collectief van Mensenrechtenactivisten).

In Smara leidde de arrestatie en foltering van een 9-jarig Sahrawi meisje tot diepe verontwaardiging. In een video stelt het meisje dat haar ontvoerders haar meenamen tot buiten de stad, “naar een plaats waar veel bomen zijn”, haar sloegen en ondervroegen over meisjes die deel nemen aan betogingen. Het meisje werd bestookt met krachttermen en bedreigd met verkrachting, als ze geen namen zou noemen.

In Tanta werd op 10 december 2008 een groep jonge Sahrawi gearresteerd, waaronder de minderjarige Bakar El Kentawi. De jongeren namen deel aan een vreedzame betoging voor het huis van El Houssein Abd Sadek Lakteif, een jonge Sahrawi student die samen met de student Baba Khaya vermoord werd tijdens een vreedzame zitstaking te Agadir op 1 december 2008.

Volgens mensenrechtenactivisten werden Bakar El Kentawi en anderen door de politie naar het stadium van Tanta gebracht, waar ze werden geslagen, gefolterd, en bedreigd met verkrachting. Daarna werden allen, zonder enige aanklacht, vrijgelaten.

Op 3 december werd de jonge Saharaanse Enguia Elhawassi door de Marokkaanse politie opgepakt en naar een verlaten plek buiten El Aaiún gevoerd, waar ze tijdens haar ondervraging gefolterd werd. Elhawassi is sinds 2005 al meer dan 6 keer gearresteerd en haar naam en verhaal werden in het laatste rapport van Human Rights Watch vernoemd om een beeld te geven van de mensenrechtensituatie in de Westelijke Sahara.

De minderjarige Mohamed Saaidi werd op 3 september 2008 tijdens een vreedzame betoging voor een onafhankelijke Westelijke Sahara in zijn buurt Al Aawda opgepakt en naar de beruchte Zwarte Gevangenis (Carcel Negra) in El Aaiún gevoerd, waar hij bij volwassenen werd opgesloten. Saaidi werd gefolterd, ondervraagd, en werd gedwongen een valse bekentenis te ondertekenen.
Ondertussen werd in Smara een andere Sahrawi minderjarige, Basiri Salah, opgepakt in zijn buurt Salam. Hij werd op gewelddadige wijze ondervraagd op het politiebureau.

In mei 2008 werden veel Sahrawi jongeren na een vreedzame studentenbetoging in El Aaiún gearresteerd door de Marokkaanse politie. Onder hen Fatma Laaziza Belkasmi, die achteraf in het ziekenhuis getuigde dat alle arrestanten werden gefolterd door politiemannen en door agenten in burger. Laaziza beweert ook in het ziekenhuis zelf nog gefolterd geweest te zijn door agenten, terwijl haar familie gedurende enkele uren uit het gebouw werd geweerd.

In maart 2008 werden na afloop van een betoging voor de onafhankelijkheid tientallen jonge Sahrawi opgepakt en na hardhandige ondervraging en psychologische intimidatie weer vrijgelaten. Bij de arrestanten waren enkele 10-jarigen: Deich ould Mohamed Mbarek Masoud, Ayub Mohamed, Yassin, Mahmoud Beilal, Baba Ahmed Ndour, Sid Ahmed Garhi, Mohamed Atam, El Wali en Krikou zijn allen tussen 10 en 11 jaar oud, Najem Burial is slechts 8.

In februari 2008 arresteerde de Marokkaanse politie de 12-jarige Abd El Hay El Kaskas en zijn jongere broertje Mohamed Bachir El Kaskas. Beiden werden gefolterd en geïntimideerd voor hun vrijlating.

In januari 2008, werden twee kinderen gearresteerd na de ontbinding van een vreedzame betoging in de bezette steden Smara en Boujdour. De tussenkomst van de politie op de betogingen resulteerde ook in veel slachtoffers, waaronder minderjarigen. Verschillende bronnen meldden dat een kind, Ahmed Nahi, door de politie tot buiten Boujdour werd gevoerd waar hij, om hem de namen van vrienden te ontfutselen, werd geslagen en bedreigd werd met verkrachting.

Eveneens in februari verzegelde de Marokkaanse politie scholen om jonge studenten te intimideren. Verschillende studenten werden opgepakt en ondergingen voornoemde behandelingen.

In januari werd de jonge Mahmoud Labeihi gearresteerd in een cyber-café omdat hij verschillende websites had bezocht die oproepen tot de dekolonisatie van de Westelijke Sahara.

Schrijnend genoeg was 2008 op dit vlak een jaar als een ander in de bezette Westelijke Sahara. De Marokkaanse politie intimideert reeds enkele jaren de jonge Sahrawi generaties, poogt hen zover te krijgen dat ze hun studies opgeven en breekt jonge kinderen emotioneel door hen dermate hard aan te pakken. In verschillende gevallen heeft dit geleid tot ernstige psychologische trauma’s die de toekomst van de betrokken kinderen mogelijk kunnen hypothekeren.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.