Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Militaire rechter weigert voorwaardelijke invrijheidsstelling Salé-6
Het militaire tribunaal dat de zaak van de Sahrawi politiek gevangenen behandelt, heeft hun verzoek tot voorwaardelijke invrijheidsstelling afgewezen.
Printer version    
"Op vrijdag hebben we dit antwoord ontvangen en we hebben diezelfde dag nog beroep ingediend", verklaarde Mohamed Asabar, één van de advocaten, vandaag in de Spaanse krant El Mundo. Asabar diende eind vorige maand een verzoek tot borg in voor de zes opgesloten Sahrawi activisten, die toen net een hongerstaking van 41 hadden beëindigd - precies omdat er open gesprekken over hun mogelijke invrijheidsstelling werden opgestart.

De zes vormen deel van een groep van zeven - onder hen was er ook één vrouw, Dagja Lachgar, die in januari werd vrijgelaten vanwege haar zwakke mentale gezondheid. De zeven werden in oktober 2009 gearresteerd omwille van hun bezoek aan de Sahrawi vluchtelingenkampen nabij Tindouf, Algerije.

Hun nabije omgeving is ervan overtuigd dat de zes hun hongerstaking niet zullen hervatten, "omdat ze weten dat hun beroep wellicht binnenkort positief beantwoord zal worden en ze toch zullen vrijkomen". Diezelfde bronnen stellen bovendien dat "de eerste beslissing van de rechter niet meer is dan een administratief obstakel".

De zes zitten nu al meer dan een half jaar opgesloten op beschuldiging van landverraad. Ze wachten een militair tribunaal af, dat volgens organisaties als Human Rights Watch en Amnesty International misschien de doodstraf zal uitspreken, al is die straf sinds 1993 niet meer uitgevoerd in Marokko.

Sahrawi bronnen zijn zeker dat "de zes weldra de gevangenis zullen mogen verlaten want ze zijn erg verzwakt door de hongerstaking; ze hebben tijdens het bewind van Hassan II ook in de cel gezeten en hebben dus veel geleden. De limiet van wat ze aankunnen, is bereikt".

Ze voegen eraan toe dat "Marokko liever niet wil dat de internationale gemeenschap opnieuw de aandacht op hen vestigt, nadat Aminatou Haidar eind vorig jaar het land werd uitgezet en tot een hongerstaking overging in de luchthaven van Lanzarote".

Volgens dezelfde bronnen zijn er sinds oktober 2009 nog vier groepen Sahrawi activisten naar de vluchtelingenkampen in Algerije afgereisd, zonder bij hun terugkeer op gelijkaardige juridische represailles te stoten.

De zogenaamde "Casablanca zeven" werden in oktober 2009 opgepakt in de luchthaven van Casablanca, bij hun terugkeer uit Algerije. Ze begonnen hun hongerstaking uit protest tegen het feit dat de Marokkaanse autoriteiten "een procesdatum weigerden te prikken, hoewel het onderzoek in januari reeds was afgerond", aldus de politiek gevangenen in een communiqué van 18 maart 2010.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.