Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Gezondheid Sahrawi politiek gevangenen in hongerstaking verslechtert
De hongerstaking van de Sahrawi politieke gevangenen opgesloten in de gevangenis van Salé duurt nu 15 dagen. Hun reeds precaire gezondheid lijdt hier ernstig onder, maar toch zijn ze bereid door te gaan tot het einde indien hun fundamentele rechten niet gerespecteerd worden.
Printer version    
De vijf hopen via hun hongerstaking respect voor hun rechten als politiek gevangenen te bewerkstelligen. In concreto willen ze het recht op medische bijstand, correspondentie en bezoek, evenals een onderzoek naar de door hun ingediende klacht wegens mishandeling door het gevangenispersoneel op 15 december 2009. Ze willen ook dat er eindelijk een datum voor hun proces wordt vastgelegd, en indien dat niet kan, hun onvoorwaardelijke vrijlating.

Volgende gezondheidscomplicaties werden bij de hongerstakers vastgesteld:

- Ali Salem Tamek: moeilijke ademhaling, acute astma die afgelopen nacht medische bijstand vereiste, moet regelmatig braken en kan niet bewegen of lopen.

- Brahim Dahane: ernstige maagpijnen, verloor afgelopen nacht om 3 uur het bewustzijn, verlammingsverschijnselen in de linkerhand.

- Ahmed Nasiri: pijnen in de hartstreek en hartkloppingen tot 82/min, hoge bloeddruk 9/11, en bovendien algemene verlammingsverschijnselen.

- Yahdih Ettarrouzi: pijnen in hartstreek en darmen.

- Rachid Sghayar: pijnlijke gewrichten en een lage bloeddruk van 7/11.

De vijf hongerstakers maken deel uit van de zogenaamde 'Casablanca 7', de groep van Saharaanse mensenrechtenactivisten die op 8 oktober in de luchthaven van Casablanca werden gearresteerd bij hun terugkeer van een bezoek aan de Sahrawi vluchtelingenkampen in Tindouf, zuidwest Algerije. Ze worden beticht van hoogverraad en dienen als burgers voor een militaire rechtbank te verschijnen - wat een zeer gevaarlijk precedent is. Vooralsnog is er geen datum vastgelegd voor hun proces, en blijven ze opgesloten. Hun meest fundamentele rechten worden hen daarbij ontzegd.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.