Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Gevangen activist Brahim Dahane wint Zweedse mensenrechtenprijs
brahim_dahane_510.jpg

De Zweedse overheid reikt jaarlijks de Per Anger mensenrechtenprijs uit. Dit jaar gaat de prijs naar de opgesloten Saharaanse mensenrechtenactivist Brahim Dahane.
Printer version    
Brahim Dahane werd genomineerd door ICJ-S, de Zweedse afdeling van de Internationale Commissie van Juristen. De Zweedse Minister van Cultuur, Lena Adelsohn Liljeroth, zal de prijs en het bijhorende bedrag van 15.000€ uitreiken tijdens een ceremonie in Stockholm op 16 November.

Brahim Dahane zal echter niet op de ceremonie aanwezig zijn. Hij bevindt zich momenteel in een Marokkaanse cel, nadat hij begin oktober werd opgepakt bij zijn terugkomst uit Algerije. Samen met zijn 6 reisgezellen, allen Sahrawi activisten, wordt hij beschuldigd van "hoogverraad".

De Per Anger jury motiveerde haar keuze voor Dahane als volgt:
“Omwille van de geleverde strijd in het conflict rond de Westelijke Sahara tussen Marokko en Polisario, omwille van zijn volhardendheid, vreedzaamheid en persoonlijke moed, en het riskeren van zijn eigen leven bij zijn inzet voor de mensenrechten.”

De Per Anger prijs is een internationale prijs. Hij werd in 2004 door de Zweedse overheid ingesteld om de aandacht te vestigen op humanistische en democratische inspanningen.

De prijs wordt beheerd door het Living History Forum, een Zweedse openbare instelling die door het Zweedse parlement werd opgericht ter bevordering van een beter begrip van hedendaagse gebeurtenissen in het licht van de Holocaust en andere misdaden tegen de mensheid.

Vorig jaar ging de prijs naar Bischop Bakare van Zimbabwe.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.