Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Conflict Westelijke Sahara opgelost!

De scholieren van 4 havo uit het Eckart-college te Eindhoven zijn geslaagd waar de internationale gemeenschap al decennialang faalt: een oplossing vinden voor één van ’s werelds langst lopende conflicten.
Printer version    
Op 21 september, de internationale dag voor de vrede, onderhandelden honderden scholieren in heel Nederland over oplossingen voor gewelddadige en vergeten conflicten. Het Eckart-college in Eindhoven ging de uitdaging aan om via een rollenspel een oplossing te zoeken voor het Saharaanse conflict. Daartoe kropen de studenten van 4 havo in de huid van enkele betrokken partijen: Marokko, Polisario, Algerije, Sahrawi organisaties uit de door Marokko bezette gebieden, de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties werden vertegenwoordigd.

Helemaal klaargestoomd gingen de studenten het debat aan. En hoewel de uitgangsposities van de conflictpartijen aanvankelijk onverzoenbaar bleken, werd er toch een oplossing gevonden: de Westelijke Sahara wordt onafhankelijk, mits degelijke toegevingen aan het adres van Marokko. Zo eiste de Marokkaanse vertegenwoordiging ondermeer dat de grens tussen beide gebieden open zou blijven en dat de Marokkanen die in het gebied wensen te blijven wonen dezelfde rechten zouden genieten als de Sahrawi, ondermeer het recht om een eigen politieke partij op te richten. Tenslotte zouden alle gedane investeringen in het gebied worden terugbetaald aan Marokko, binnen een termijn van 50 jaar. De Sahrawi vertegenwoordigers vonden dat acceptabel en verklaarden zich ook bereid om samen met Marokko de Muur af te breken en het hele gebied van landmijnen te zuiveren.

Na afloop van het rollenspel brachten de leerlingen via een verbinding met het HIP festival in Den Haag verslag uit van hun dag, om zo andere studenten en organisaties op de hoogte te stellen van hun bevindingen. Ze kregen eveneens nog de kans aanbevelingen te doen over de rol die Nederland kan spelen in de oplossing van het conflict. Minister voor ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders kreeg volgend advies voorgeschoteld:

- Nederland moet samen met andere landen de druk op Frankrijk opvoeren om zich wat redelijker op te stellen in de Veiligheidsraad
- Nederland moet de Westelijke Sahara (RASD) als staat accepteren
- Nederland zou financiële steun moeten geven aan de Sahrawi vluchtelingenkampen in Algerije en aan het Polisario
- Nederland moet deelnemen aan een vredesmissie die toeziet op de mensenrechtensituatie.
- Indien het gebied onafhankelijk zou worden, zou diezelfde missie toezicht moeten houden op het respecteren van de mensenrechten van Marokkanen die kiezen om in de Sahara te blijven.

Klaar. Ging het in de realiteit ook maar zo soepel.


Regel de Wereldvrede! is een initiatief van Euro's voor Vrede en werd mede mogelijk gemaakt door NCDO, UNOY en Solidariteitsgroep Westelijke Sahara en Stichting Zelfbeschikking West-Sahara.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.