Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Burgerverzet houdt aan
smara_september_2009_510.jpg

De voorbije week zijn Sahrawi in de door Marokko bezette gebieden van de Westelijke Sahara massaal de straat op getrokken. Ze roepen op tot respect voor hun meest fundamentele recht: het recht op zelfbeschikking.
Printer version    
De afgelopen week hebben tientallen Sahrawi vreedzaam geprotesteerd in de steden van de bezette Westelijke Sahara. Ze scandeerden slagzinnen over hun diepe wens het recht op zelfbeschikking te mogen uitoefenen. Op 15 september trokken Sahrawi op straat in El Aaiún, een dag later in Boujdour en weer een dag later in Smara.

De reactie van de Marokkaanse politie was als vanouds gewelddadig. Het zich uitspreken voor een onafhankelijke Westelijke Sahara is immers verboden door de Marokkaanse autoriteiten, die een groot deel van de Westelijke Sahara sinds de jaren ’70 bezetten. Verschillende personen werden gearresteerd. In enkele gevallen is er volgens Saharaanse mensenrechtenorganisaties sprake van foltering. Zo is er de getuigenis van Izana Amaidan, die in de nacht van 19 september werd gearresteerd in El Aaiún. Ze werd vijf uur lang geblinddoekt ondervraagd en werd naar eigen zeggen onderworpen aan de zogenaamde “gegrilde kip” foltermethode.  Daarbij wordt het slachtoffer gehandboeid achter de benen, ondersteboven gehangen aan een staaf die achter de knieën geplaatst wordt en geslagen.

Volgens de Spaanse krant El País vielen in El Aaiún alleen reeds meer dan 30 gewonden. De manifestanten eisen hun legitiem recht om hun stem te laten horen in het bepalen van het toekomstig statuut van hun land. Een recht dat hen toegekend wordt door de Verenigde Naties, maar dat Marokko negeert.
































































































































    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.