Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Marokko en Polisario beëindigen gesprekken zonder doorbraak
Toch hebben beide conflictpartijen zich akkoord verklaard verder te willen onderhandelen.
Printer version    
Vannacht breidden Polisario en Marokko een eind aan hun gesprekken in een hotel in Dürnstein, Oostenrijk. Het was hun eerste conversatie over de toekomst van het betwiste territorium van de Westelijke Sahara in 18 maanden.

Volgens een persbericht van Christopher Ross, VN Gezant voor de Westelijke Sahara, hebben beide partijen verklaard "bereid te zijn de onderhandelingen zo snel mogelijk te hervatten".

Toch zijn er tekenen aan de wand dat er nog even kan worden verder gereden in dit straatje zonder eind. Na afloop van de gesprekken wist de Marokkaanse delegatie bij monde van de minister van buitenlandse zaken, Taieb Fassi-Fihri, te melden dat ze "zal doorgaan met het werk inzake het presenteren van hun voorstel" om de Westelijke Sahara een bepaalde graad van autonomie te verlenen.

Fassi-Fihri vertelde ook dat Polisario, al deed hij moeite om die naam niet te laten vallen, "vasthangt aan een visie, aan mechanismen en modaliteiten die vandaag niet langer practisch toepasbaar zijn". Zo alludeerde hij op Polisario's standpunt om een referendum over de toekomst van het gebied te organiseren, waarbij onafhankelijkheid een mogelijke keuze moet zijn. En dat was inderdaad de eis die de Polisario-delegatie, geleid door parlementsvoorzitter Mahfoud Ali Beida, ook nu weer op tafel heeft gelegd.

Gespreksleider Christopher Ross gaf aan dat de gesprekken zich hebben ontwikkeld in een "sfeer van eerlijke en duidelijke compromissen en met wederzijds respect". Bij het openen en beëindigen van de gesprekken waren ook vertegenwoordigers aanwezig van Mauritanië en Algerije.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.