Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Yahya Mohamed El Hafed beëindigd hongerstaking na 62 dagen
yahya_mohamed_el_hafed_eyes_510.jpg

Sahrawi mensenrechtenactivist Yahya Mohamed El Hafed besloot eergisteren, na een akkoord met de gevangenisadministratie, zijn hongerstaking te beëindigen.
Printer version    
El Hafed werd tot 15 jaar veroordeeld, in navolging van de manifestaties tegen de Marokkaanse aanwezigheid in de Westelijke Sahara, februari 2008 te Tan-Tan. Er zijn substantiële aanwijzingen dat hij gefolterd zou zijn met het oog op het ontlokken van een bekentenis. Hoewel vele getuigen lieten optekenen dat El Hafed helemaal niet aanwezig was op de pro-onafhankelijkheid demonstraties, werden zij niet gehoord op het proces zelf.

Yahya El Hafed ging samen met een aantal medegevangenen op 4 april 2009 in hongerstaking. Hiermee wensten ze de vernederende behandeling in de Aït Melloul gevangenis aan te klagen. Ze eisten dat hun fundamentele rechten als politiek gevangene gerespecteerd zouden worden, zoals het recht om familiaal bezoek te mogen ontvangen, etc.

Eerder deze maand raakte El Hafed na 44 dagen hongerstaking in coma. Na een kort verblijf in het Hassan II ziekenhuis te Agadir werd hij terug overgebracht naar de gevangenis waar hij zijn actie verder zette.

Toen de gevangenisadministratie voorbije vrijdag blijk gaf van te willen onderhandelen over de gestelde eisen, besloot El Hafed zijn hongerstaking stop te zetten.


Lees meer: Sahrawi politiek gevangene in levensgevaar



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.