Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Sahrawi activisten sluiten zich op in VN gebouw
Vier Sahrawi mensenrechtenactivisten hebben zich opgesloten in de MINURSO gebouwen te Smara, bezette gebieden van de Westelijke Sahara, met de eis de "Marokkaanse uitroeiing van de Sahrawi bevolking" een halt toe te roepen.
Printer version    
Deze ochtend drongen Said Sidi Mohamed, Saad Enguilla Bujarsi, Said El Beilal en Hamadi Nasiri met succes binnen in de MINURSO gebouwen te Smara. Ondanks het feit dat hun vlaggen en foto's van Sahrawi politiek gevangenen en vermiste personen in beslag werden genomen, slaagden ze toch in hun opzet zich in de gebouwen in te sluiten.

Tegen de middag begonnen Marokkaanse troepen echter alle toegang tot de gebouwen te blokkeren.

De activisten beroepen zich voor hun actie op de "vervolging en onderdrukking van de Sahrawi bevolking - en vooral de mensenrechtenactivisten - door Marokko, de discriminatie inzake tewerkstelling, het buldozeren van Sahrawi woningen, het aanhouden van jongeren, de vervolgingen op straat en de permanente controles waaraan we worden onderworpen".

De vier overhandigden de MINURSO vertegenwoordigers terplaatse een memorandum waarin ze eisen dat Marokko zich terugtrekt uit de bezette gebieden van de Westelijke Sahara, en waarin ze de internationale gemeenschap oproepen om Frankrijk te dwingen zijn positie van eeuwige trouw aan Rabat te wijzigen. Daarenboven vragen ze de uitbreiding van het MINURSO mandaat met een mensenrechten-monitoring-mechanisme.

Tot op heden is de MINURSO nog niet tussengekomen in de actie.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.