Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Vrijhandelszones in Dakhla en El Aaiún
9afadakhla_portuaire_510.jpg

De Marokkaanse overheid heeft besloten twee vrijhandelszones te creëren in de bezette Westelijke Sahara. De ontwikkeling van de regio gaat door, de illegale bezetting verankert zich steeds dieper.
Printer version    
Volgens de Marokkaanse pers is bij decreet beslist om vrijhandelszones op te richten in El Aaiún en Dakhla. De twee zones in El Aaiún hebben een respectievelijke oppervlakte van34.3 ha en 109.9 ha, tegenover 13.5 ha te Dakhla.

De activiteiten zullen voornamelijk gericht zijn op de hele industrie rond visserij en op de export van groenten die in de vruchtbare zones van de bezette Westelijke Sahara geteeld worden.

Door de fiscale voordelen die geboden worden, hoopt de overheid investeerders aan te trekken om de regionale economie zo een boost geven. Ook de werkgelegenheid zal toenemen.

Al zullen de Sahrawi daar weinig van merken. Zoals reeds afdoende is aangetoond, worden zij immers steeds verder economisch gemarginaliseerd in eigen gebied. Ook arme Marokkanen, die misschien nog worden aangetrokken door de werkgelegenheid en de fiscale voordelen in de Sahara, zijn niet de begunstigden van dit soort maatregelen.

De opbrengsten die door middel van deze vrijhandelszones worden verkregen, zullen vooral ten goede komen aan de Makhzen, het patronage-netwerk rond de monarchie, en aan enkele trouwe generaals die in de Sahara een mini-imperium hebben uitgebouwd.

Op deze manier blijft de Marokkaanse overheid zijn illegale bezetting van een buurland gestaag voortzetten. Door de opslorping van de Westelijke Sahara in de Marokkaanse administratie, het creëren van werkgelegenheid voor Marokkaanse settlers en het betrekken van buitenlandse economische belangen om te profiteren van een de facto bezetting, wordt het al moeizame vredesproces nog verder bemoeilijkt.


Bronnen: TelQuel
Le Matin



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.