Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







الله – الوطن – البارصا
yassine_bellasal_barca_510.jpg

Een Marokkaanse FC Barcelona-fan schreef in vol enthousiasme "God, vaderland en Barça" op het schoolbord. "Barça" kwam zodoende op de plaats van "koning" te staan in het Marokkaanse nationale devies. Resultaat: anderhalf jaar gevangenisstraf.
Printer version    
"Gebrek aan respect voor de koning". Zo luidde de aanklacht die de 18-jarige scholier Yassine Bellassal 18 maanden cel opleverde.

Volgens de Marokkaanse krant Al Yarida al Ula werden alle klasgenoten van Bellassal verhoord en geslagen, tot Yassin bekende. Via een snelrechtprocedure werd de jongen onmiddellijk veroordeeld tot een gevangenisstraf, uit te zitten in een cel met 80 gedetineerden in de Bulmharez gevangenis nabij Marrakech.

Dit is niet de eerste keer dat in Marokko mensen veroordeeld worden wegens majesteitsschennis. In september werd de jonge blogger Mohammed Erraji veroordeeld tot 2 jaar cel wegens het bekritiseren van het sociaal beleid van de koning. Na felle kritiek uit binnen- en buitenland werd Erraji in beroep vrijgesproken.

De Marokkaanse pers drijft weliswaar de spot met het verdict in de zaak Bellassal, maar het blijft veelal bij voorzichtige kritiek. Persvrijheid bestaat immers niet in het Noord Afrikaanse koninkrijk. In de Persvrijheidsindex van Verslaggevers zonder Grenzen staat Marokko op de 122e plaats.

http://helpyassine.com

Lees ook:
Marokkaanse blogger tot 2 jaar veroordeeld
Blogger in beroep vrijgelaten



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.