Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Blogger in beroep vrijgelaten
erraji_2_510.jpg

De wereldwijde storm van protest tegen de arrestatie van Mohamed Erraji, de jonge Marokkaanse blogger die 2 jaar cel kreeg voor vermeende kritiek op de monarchie, heeft effect gehad. Vandaag kwam Erraji voorlopig vrij wegens "procedurefouten".
Printer version    
Maandagochtend werd Erraji in zijn huis te Agadir gearresteerd en onmiddellijk veroordeeld tot twee jaar gevangenis. Erraji zou de Marokkaanse perswetten hebben overtreden, die stellen dat er geen kritiek op de monarchie mag worden geleverd.

Erraji had het aangedurfd op zijn blog kanttekeningen te plaatsen bij de manier waarop koning Mohamed VI zijn getrouwen beloont, en ondertussen het merendeel van de bevolking links laat liggen. Volgens Erraji werden mensen zo gedwongen om de vorst om gunsten te smeken, wat elk initiatief tot onafhankelijk ondernemen fnuikt.

Vandaag werd Erraji in beroep voorwaardelijk vrijgelaten. Het Hof oordeelde dat er procedurefouten zouden gemaakt zijn.

Aangenomen mag worden dat er achter de schermen wat druk heeft gespeeld vanuit Rabat, dat waarschijnlijk de felle reactie tegen Erraji's arrestatie niet had verwacht en dus zijn blazoen diende op te poetsen.

Dit is niet nieuw in Marokko: meestal volgt na een overdreven scherpe veroordeling een "koninklijk pardon" zodat het imago van de monarchie toch weer gered wordt. De vorst slaat hard en zalft daarna een beetje, een kenmerk dat van vader op zoon wordt doorgegeven.

In deze zaak is dat niet anders, stelt Reporters Without Borders: "De voorwaardelijke invrijheidstelling is het resultaat van stevige druk. Deze beslissing komt van een zeer hoog niveau".

Op 16 september komt Erraji opnieuw voor.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.