Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Marokkaanse blogger tot 2 jaar veroordeeld
article_19.jpg

Mohamed Erraji, een jonge Marokkaan die in zijn blog het sociaal beleid van de Marokkaanse koning onder de loep nam, werd tot 2 jaar gevangenis veroordeeld.
Printer version    
Erraji werd maandagochtend opgepakt in zijn woning in Agadir, zo meldt de nieuwssite Hespress. Hij werd onmiddellijk berecht. Volgens Erraji's familieleden nam de rechtszaak nog geen tien minuten in beslag.

Marokko's wetgeving laat niet toe dat de media de monarchie bekritiseert. Dit geldt ook voor bloggers.

In zijn inmiddels notoire blog-post bekritiseert Erraji het sociale beleid van Mohamed VI. Volgens hem worden weinigen beloond en velen gewoon genegeerd. Een vrij correcte omschrijving van een neo-patrimoniale staat als Marokko, waar trouw inderdaad afgekocht wordt.

Erraji stelt dat de koning's liefdadigheid ten aanzien van zijn getrouwen afhankelijkheid in de hand werkt, en zo elke werkethos in de kiem smoort. "De Marokkanen zijn een volk zonder waardigheid geworden, die leven van donaties en geschenken", vervolgt Erraji.

Volgens mensenrechtenorganisaties zoals Reporters Without Borders en AMDH (Association Marocaine des Droits Humains) is er hier geen sprake van een belediging aan het adres van de monarchie en wou de jongeman enkel zijn politieke mening ventileren. De Marokkaanse regering weigert vooralsnog elk commentaar.

Een Engelse vertaling van Erraji's artikel vindt u op Global Voices Online.

Een petitie voor Mohamed Erraji kan u ondertekenen op www.helperraji.com.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.