Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Wetenschappers waarschuwen voor tekort aan fosfaten
fosfaat_meststoffen_510.jpg

Steeds meer wetenschappers trekken aan de alarmbel over het dreigende tekort aan fosfaten, mineralen die broodnodig zijn in de voedselproductie en waarvoor geen alternatief voorhanden is. Het geopolitieke belang van de fosfaatrijke Westelijke Sahara zal in de toekomst dan ook toenemen.
Printer version    
Het Nederlandse tijdschrift Trouw bloklettert vandaag: "Voedselcrisis door fosfaattekort". Het artikel benadrukt dat het belang van fosfaten voor de moderne landbouw moeilijk onderschat kan worden: zonder fosfaten groeit er niets.

Landbouwkundige Bert Smit van de Universiteit Wageningen stelt het ontbreken van een kringloop verantwoordelijk: fosfaten uit Marokko - 's wereld grootste exporteur - worden in Brazilië gebruikt voor veevoer dat tenslotte op natuurlijke wijze in Europa in de grond verdwijnt. Op die manier worden fosfaten verspild, terwijl de voorraad slinkt.

En schaarste heeft gevolgen voor de prijzen.

Volgens de Australische onderzoekster Dana Cordell, verbonden aan de Universiteit van Sydney, zal de fosfaatproductie over 30 jaar zijn bovengrens bereikt hebben. De fosfaatprijzen op de wereldmarkt, die de afgelopen twee jaar met 800% stegen, zullen waarschijnlijk nog oplopen.

Die prijsstijging is in de eerste plaats te wijten aan het feit dat er wereldwijd meer monden gevoed moeten worden. Ten tweede spelen de veranderende eetgewoonten in opkomende economieën als China en India een grote rol. Mensen eten steeds meer vlees en melkproducten, die een fosfaatintensievere productie hebben dan pakweg granen of groenten.

Ten derde zijn de stijgende olieprijzen van invloed. Hierdoor is de markt voor alternatieve energiebronnen weliswaar gegroeid, maar de productie van deze energiebronnen, zoals biobrandstoffen, is in grote mate afhankelijk van meststoffen - fosfaten dus. Biobrandstoffen hebben niet enkel geleid tot hogere voedselprijzen, maar ook tot een plotse stijging van de fosfaatprijzen.

En het eindigt daar niet.

Fosfaatreserves liggen geografisch geconcentreerd en vallen dus onder controle van een beperkt aantal landen. De grootste reserves bevinden zich in China, de Verenigde Staten en Marokko (die de reserves van de Westelijke Sahara controleert). Aangezien zowel de VS als China amper in de eigen consumptie kunnen voorzien, is Marokko 's wereld grootste fosfaatexporteur.

Volgens Dana Cordell groeit op die manier het belang van de fosfaatmijnen in Marokko en in de bezette Westelijke Sahara. "De Saharaanse fosfaatreserves worden voor Marokkko een echte goudmijn in de toekomst", vervolgt ze.

Lees ook:
WSRW: "Peak P"
Trouw: "Fosfaatcrisis? Hoezo fosfaatcrisis?"
Trouw: "Wetenschappers waarschuwen voor tekort fosfaat"
Vilt: "Fosfaatcrisis bedreigt mondiale voedselproductie"



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.