Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Something is rotten in the State of Denmark…
scandal_510.jpg

De soapserie met als protagonisten de Marokkaanse consul en de Polisario vertegenwoordiger in Kopenhagen sleept nu al enkele dagen aan. Diplomatieke intriges, seksschandalen … maar wat is er nu van?
Printer version    
Vorige week kondigde de Marokkaanse pers zegevierend aan dat de Deense overheid het sluiten van de Polisario vertegenwoordiging in Kopenhagen had bevolen. Een reden werd er niet bij vermeld. Polisario, dat op veel steun kan rekenen in Scandinavische landen, zou volgens de Marokkaanse pers een ernstige opdoffer hebben gekregen.

Maar, vreemd genoeg werd over heel deze affaire met geen woord gerept in de Deense pers. Ook de Deens regering, die zogezegd voornoemd bevel had gegeven, bleef opvallend stil over de zaak. Abba Malainin, Polisario afgevaardigde in Kopenhagen, leek zich al evenmin van enig kwaad bewust.

De aap kwam echter al snel uit de mouw.

Deens journaliste, Ingrid Pedersen, meldde aan Afrol News dat het hier een Marokkaans afleidingsmanoeuvre betrof, en dat de Marokkaanse pers “vol onzin” stond.

De Deense overheid kan de Polisario vertegenwoordiging niet sluiten, aangezien Denemarken tot op heden de Sahrawi Republiek niet erkent. Bijgevolg is er ook helemaal geen officiële vertegenwoordiging in het land. Polisario heeft weliswaar een afgevaardigde in Denemarken, die wel de toestemming heeft om er te wonen en te werken.

Afrol raadpleegde verschillende Deense bronnen over de zaak. Allen beweerden onafhankelijk van mekaar iets heel anders. Blijkt dat de Deens krant 'Jyllands-Posten' het “zeer amusante verhaal” over een seksschandaal op de Marokkaanse ambassade te Kopenhagen had gepubliceerd.

De Marokkaanse consul Raddad el Okbani werd beschuldigd van seksueel misbruik en corruptie door de Deens-Marokkaanse bevolking, die op 15  november de straat op trok om de mans ontslag te eisen. De manifestanten vertelden de 'Jyllands-Posten' dat de consul herhaaldelijk om seksuele of financiële diensten had gevraagd in ruil voor zijn handtekening op officiële documenten. Indien hem dat werd geweigerd, dreigde hij met wraakacties in Marokko.

De consul is ondertussen terug naar Rabat gestuurd, maar de Deense Marokkanen eisen dat juridische stappen worden ondernomen.

Volgens Ingrid Pedersen is heel het Polisario-verhaal niet meer dan een rookgordijn om de aandacht van het schandaal af te leiden. Volgens Abba Malainin heeft het ook te maken met de Polisario’s succes in Scandinavië, waar een aantal politieke partijen nu vragen om de Sahrawi Republiek als een soevereine staat te erkennen – zoals ook de Afrikaanse Unie al doet.

Ondertussen heeft het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken Abba Malainin's verhaal bevestigd. De hele Marokkaanse hetse over het buitengooien van Polisario slaat nergens op. Ministerie-woordvoerder Klavs Holm was bondig: "Dit is gewoon niet waar".




    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.