Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Voorzitter van Belgische Senaat verwijt Algerije de Saharaanse impasse
armand_website.jpg

De voorzitter van de Belgische Senaat, Armand De Decker, heeft Algerije terecht gewezen voor haar positie in het dekolonisatieproces van de Westelijke Sahara. In een gesprek met journalisten stelt hij dat het conflict rond de Westelijke Sahara geblokkeerd wordt door de houding van Algerije, en dat er anders wel een oplossing mogelijk was.
 
Armand De Decker is duidelijk geïnspireerd door de Marokkaanse propaganda. De Makhzen, of het machtige netwerk rond de figuur van de Marokkaanse koning, laat geen enkele kans onbenut om het conflict rond de Westelijke Sahara af te schilderen als een bilateraal conflict tussen Algiers en Rabat. Het Polisario wordt daarbij voorgesteld als - schrappen naargelang tijdsgewricht - Cubaans geïnspireerde rebellen, door Iran gesteunde revolutionairen, of aanhangers van Al Qaeda. De 150.000 Sahrawi in de vluchtelingenkampen zijn dan weer "ontvoerde broeders" of Algerijnen.

Armand De Decker is het blijkbaar eens met deze - slecht onderbouwde - propaganda.

De Decker geeft te kennen het te betreuren dat Marokko nog altijd niet de plaats heeft kunnen innemen binnen de Afrikaanse Unie (AU) die het toekomt. Dat komt net door het conflict rond de Westelijke Sahara, stelt hij. Algerije is hierin volgens De Decker de boosdoener, die door zijn steun aan de vluchtelingen in de kampen een oplossing in de weg staat. Merk op dat de RASD, de Sahrawi Staat in ballingschap wél volwaardig lid is van de AU, en dat Marokko zelf altijd geweigerd heeft om tot de organisatie toe te treden.

De Decker vindt dat Marokko een sterke inzet heeft getoond binnen de Verenigde Naties, waar de kwestie wordt behandeld. België steunt - aldus De Decker - de Marokkaanse diplomatie in deze belangrijke kwestie. De meer dan 100 VN resoluties die Marokko straal negeert, worden door De Decker daarbij vergeten.

De Senaatsvoorzitter ziet verder voor Marokko een sterke rol weggelegd in de mediterrane regio. Die moet beklemtoond worden in de samenwerking tussen de Europese Unie en Marokko. Op dat vlak juicht hij de toekenning van de "Advanced Status" aan Marokko toe. Marokko is volgens hem een land dat het best geplaatst is om culturele verschillen met Europa te overbruggen en een voortrekkersrol te spelen wat betreft de mediterrane integratie. "We leven allemaal rond dezelfde zee, we hebben een groot deel van onze cultuur gemeen, we moeten op een constructieve wijze werken aan een welvarende mediterrane regio", aldus De Decker.

Welk deel hebben we gemeen? De mensenrechtenschendingen? Het illegaal bezetten van een buurland?

Interview De Decker: MAP



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.